Skip to main content

Κατά τους τελευταίους 15 μήνες (Δεκ 2022 – Φεβρουάριος 2024) πραγματοποιήθηκαν στη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας της Κλινικής Ακτινολογίας του ΑΧΕΠΑ, από τον Καθηγητή Ακτινολογίας ΑΠΘ κ Αδάμ Χατζηδάκης σε συνεργασία με τη Κλινική Πυρηνικής Ιατρικής ΑΧΕΠΑ (Διευθυντής Καθηγητής κ Ιωάννης Ιακώβου) 15 περιστατικά Ραδιοεμβολισμού κακοηθειών ήπατος.

Η νέα αυτή μέθοδος αντιμετώπισης καρκίνου και μεταστάσεων ήπατος ονομάζεται  «Επιλεκτική Εσωτερική Θεραπευτική Ακτινοβόληση» (SIRT – Selective Internal Radiation Therapy), γνωστή και ως Ραδιοεμβολισμός. Πρόκειται για μια τοπικά κατευθυνόμενη θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των ανεγχείρητων πρωτοπαθών ή μεταστατικών όγκων του ήπατος. Ανάλογες επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε περίπου 150 ασθενείς στη χώρα μας, μόνο σε λίγα τριτοβάθμια Νοσοκομεία των Αθηνών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

 

Για την εφαρμογή της μεθόδου εκτός από τις χρονοβόρες μελέτες και πιστοποιήσεις με τη βοήθεια εξειδικευμένων Ακτινοφυσικών, απαιτείται και ειδική εκπαίδευση του Ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Λίγα λόγια για τον Ραδιοεμβολισμό:

 Ο Ραδιοεμβολισμός αποτελεί μια τοπικο-περιοχική θεραπεία για τις ανεγχείρητες πρωτοπαθείς νεοπλασίες του ήπατος σχετικά προχωρημένου σταδίου καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις σε ηπατικές μεταστάσεις, χρησιμοποιώντας την ιοντίζουσα ακτινοβολία για την συρρίκνωση των όγκων (Εσωτερική Ακτινοθεραπεία-Ακτινοβόληση). Η αγγείωση του ήπατος είναι διπλή: αιματώνεται και από την ηπατική αρτηρία και από την πυλαία φλέβα.  Όμως τα ηπατοκυτταρικά καρκινώματα αγγειώνονται μόνο από την ηπατική αρτηρία. Ο Επεμβατικός Ακτινολόγος  εισαγάγει έναν καθετήρα (λεπτός σωλήνας) και ένα οδηγό σύρμα σε μια αρτηρία. Στη συνέχεια, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση αναγνωρίζονται τα αγγεία τα οποία αιματώνουν τον όγκο. Εγχύεται ειδικό ραδιενεργό φάρμακο (99mTc- Μacro Αggregated Αlbumin) που εγκαθίσταται στη περιοχή του όγκου και κατόπιν ο Πυρηνικός Ιατρός μελετά και ποσοτικοποιεί μέσω σπινθηρογραφήματος τη συγκέντρωση του στον όγκο συναξιολογώντας τυχόν διαφυγή του φαρμάκου προς άλλες περιοχές του σώματος (πνεύμονες, γαστρεντερικό, κλπ). Εάν κριθεί ικανοποιητική η πρόσληψη και παραμονή του φαρμάκου στη περιοχή ενδιαφέροντος, τότε με τη βοήθεια των συναδέλφων Ακτινοφυσικών και Πυρηνικών Ιατρών, γίνεται ο υπολογισμός της ποσότητας και της δόσης που θα πρέπει να παραγγελθεί για τη θεραπεία.

Σε δεύτερη φάση, αφού ο Επεμβατικός Ακτινολόγος καθετηριάσει ξανά τα τροφοφόρα αγγεία του όγκου, εγχύονται με τη βοήθεια και επίβλεψη του Πυρηνικού Ιατρού τα ειδικά μικροσφαιρίδια τα οποία είναι επισημασμένα με το ραδιενεργό ισότοπο (Ύττριο-90) το οποίο έρχεται σε ειδική προστατευτική συσκευασία. Επειδή η ακτινοβολία εστιάζεται μόνο στον όγκο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλότερες και πιο αποτελεσματικές δόσεις ακτινοβολίας σε σύγκριση με άλλες θεραπείες και υπάρχουν λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Οι ζωτικές λειτουργίες τους ασθενούς πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο ραδιοεμβολισμός μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς από μήνες έως χρόνια, βελτιώνοντας επίσης και την ποιότητα της ζωής του. Σε μερικούς ασθενείς, η επέμβαση αυτή τους επιτρέπει σε δεύτερη φάση να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή σε μεταμόσχευση ήπατος.

Copyright © 2024 - Αδάμ Χατζηδάκης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy